понеділок, 6 лютого 2023 р.

СТАНЦІЇ «АКАДЕМІК ВЕРНАДСЬКИЙ» – 27 РОКІВ!


Саме цього дня 27 років тому – 6 лютого 1996-го – відбулася урочиста передача Україні 🇺🇦🇬🇧 британської антарктичної станції «Фарадей», а її назва змінилася на «Академік Вернадський».
5 цікавих фактів про нашу станцію:
1️⃣Це одна з найдавніших наукових баз в Антарктиці. Деякі ряди вимірювань, зокрема кліматичні, тут тривають з 1947 року! Вони є найдовшими на континенті, і дуже цінні для світової науки своєю безперервністю. Тому дуже важливо продовжувати ці спостереження, що й роблять успішно українські полярники попри всі перепони.
2️⃣ «Академік Вернадський» працює цілорічно: такі станції мають лише 30 країн світу. Робота нашої станції не припинилася ні під час пандемії COVID-19 (коли деякі бази консервували, а наукові програми призупинили), ні під час повномасштабної війни.
3️⃣ Саме на цій станції британськими вченими було відкрито явище «озонової діри». Наші полярники і зараз постійно проводять моніторинг зміни концентрації озону в атмосфері і надсилають дані у міжнародну систему. Ця інформація допомагає відслідковувати стан та динаміку «озонової діри» над Антарктикою.
4️⃣Україна отримала станцію від Британії безкоштовно. Однак коли 6 лютого відбувалася церемонія спущення британського прапора і підняття українського, то перший наш бейскомандер Геннадій Міліневський за давньою традицією «заплатив» британським колегам символічний 1 фунт стерлінгів. Цю монетку відразу «вмурували» в стільницю бара «Фарадей» на станції, де її можна побачити і зараз.
5️⃣Окрім того, що наша станція має дуже важливе наукове значення, вона ще й розташована в мальовничій місцевості – на острові Галіндез в Західній Антарктиці. Поблизу неї зустрічається багато різних тварин, з яких найвідоміші, звісно, пінгвіни – влітку вони буквально оточують «Вернадського». Тому наша станція є перлиною для антарктичних туристів, яких в доковідні часи в нас було до 4 тис за сезон (майже стільки ж, скільки і пінгвінів 😉).
Вітаємо та щиро дякуємо всім, хто зробив можливою появу в України власної антарктичної станції та забезпечував її роботу всі ці 27 років. Бажаємо нашому «Вернадському» та українській полярній спільноті успішного продовження досліджень, нових відкриттів і, звичайно, нашої Перемоги! Адже після неї ми зможемо ще активніше розвивати антарктичну науку, яка є важливою для всього людства і забезпечує престиж України на світовій арені.


Немає коментарів:

Дописати коментар